9 Mart 2009 Pazartesi

DENGBÊJ SESİNDE ÇAĞDAŞ DANS:




MKM Modern Dans Topluluğu, Kürt mitolojisinin köşe taşını oluşturan Kawa destanına dans ve tiyatroyla sahneye taşımaya hazırlanıyor. Sahnede dansçılara dengbêj sesi eşlik edecek.
Apo Kaya’nın rejisini yaptığı, Serhat Kural’ın koreografisini yaptığı çağdaş dans gösterinin müzikleri Emre Kocabaş imzası taşıyor. İki yıldır hazırlığının yapıldığı projenin rejisini yapan Apo Kaya, metni yazarken Zerdüştilikten yola çıkıp, Avesta’dan, Firdevsi’nin Şehnamesi’nden faydalandıklarını söyledi. Gösteride kötü ruhu simgeleyen Ehriman ve iyi, özgürlüğü temsil eden Kawa’nın zıt kullanımı sahneye taşınacak; iyi ve kötü dansın evrensel diliyle anlatılacak. Gösteri, bilinen klasik bir Kawa destanı olmayacak. Projede dansın yanı sıra tiyatro ve dengbêjler de yer alacak; disiplerarası işbirliğini sahneye taşıyacak olan proje için heyecanlı olan ekip, her geçen gün yeniden deneyimleyerek sanatın sınırlarını keşfederek ilerlediklerini söylüyor.

İmgelerle görsel şölen
Kareografileri yapacak olan MKM dansçısı Serhat Kural, iyi ve kötünün hayatta temsilcileri olduğunu ifade ederek, Zerdüştlüğün düalist yaklaşımından yola çıkarak bu projeyi oluşturduklarını kaydetti. Koreografik olarak dini inançlardan figürler yer alacağını söyleyen Kural, çağdaş dans içindeki kalıplardan sıyrılıp, daha çok hikâyesine bağlı olarak imgesel ve yer yer teatral imgelerin belli jest ve tavırların olduğu yoğunca hikâyeye bağlı kalınmış bir anlayışla gerçekleştirdiklerini belirtti.
Tamamı dans eğitimi almış profesyonel dansçıların yer aldığı proje, çok sayıda objenin güçlendirdiği görsel anlamda bir zenginlik vaat ediyor.
Proje, sanatsal açıdan belli kalıpları zorlayan, özellikle Kürt sanatında dansı geliştirme adına sınırları zorlayan bir çalışma olacak.

Dengbej sesinde dans
Gösteride dengbêj sesiyle ilk kez dans edilecek. Dengbêjler, tutsak edilen Kürt halkının sesi olarak çalışmada temsil edilecek. Dengbejleri çağdaş dansa felsefesi olarak çok yakın bulduğunu söyleyen Serhat Kural, “İkisinin de kendi içinde doğaçlama yapma şansı var. İkisi de bu anlamda bir buluşmayı yaşıyorlar. Ben şahsen çağdaş dansın yaklaşımı da dengbejlik kültürüne yakın buluyorum, bu sebeple sağlam bir buluşma olacak” diyor.
Kawa Destanı’nın Mayıs sonunda seyirciyle buluşması planlanıyor.

Hiç yorum yok: