17 Ocak 2008 Perşembe

ATIF YILMAZ FİLMLERİNİ, YAŞADIĞI DÖNEMİ ANLATIYOR


İki yıl yaşamını yitiren ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın yarım asrı geçen sanat yaşamında yaptığı röportajlar bir araya getirildi. Gazeteci Müjde Arslan’ın derlediği kitapta yönetmen, sanat görüşünü açıklarken, filmlerine, yaşadığı döneme ilişkin fikirlerini dile getiriyor. Sinemada arkeolojik bir kazı çalışması yapılarak derlenen kitap, “Rejisör / Atıf Yılmaz” adıyla Agora Kitaplığı’ndan yayınlandı. Atıf Yılmaz’ın filmografisi gibi röportajlar da döneme ayna tutuyor. Kitapta, 1951 yılında Orhan Kemal’in Atıf Yılmaz’la yaptığı röportajın yanı sıra 50 yıla yayılan bir süreçte Engin Ayça, Attila Dorsay, Vecdi Sayar, Hilmi Etikan, Ayça Atikoğlu, Mehmet Erdem, Hızır Tüzel, Erhan Sökmen’in de aralarında bulunduğu çok sayıda eleştirmen ve gazetecinin yaptığı röportajlar yer alıyor.

Kitap arka kapak yazısından;
50 yılı aşkın sürede 113 film: Atıf Yılmaz, ölümüne kadar neredeyse hiç sinema kitabını okumadığını söylese ve sinemayı bir sanat olarak hafife aldığını yer yer ifade etse de, katıksız bir sinema âşığıydı ve bütün ömrünü sinema sanatına adadı. Yılda altı film birden çektiği de oldu, uzun yıllar hiç kamera arkasına geçmediği de. Ortaokulda bir arkadaşının taktığını söylediği isimle bir ‘rejisör’dü; halk onu böyle tanıdı, böyle sevdi. Keza, halk filmlerinin yönetmeniydi, halka seveceği filmler yaptı. Dahası, sinemadan kazandı, sinemadan borçlandı, sinemadan yoksul düştü; sinemadan kadınlar sevdi, hayatına giren kadınlar sinema yolculuğunda onu hiç yalnız bırakmadılar. Türkiye’nin kültür hayatı ve politikasıyla her zaman yakından ilgilendi, dert edindi, bu alanda filmler yaptı.
Tek kelimeyle Atıf Yılmaz, ülke sinemasının ‘rejisör’üydü.

Isbn: 978-605-006-000-3
Barkod: 978-605-006-000-3
Fiyat: 15 YTL
Sayfa: 240

MÜJDE ARSLAN
1981, Mardin doğumlu. Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü’nde sürdürdü. 2001 yılından 2007 yılının başlarına kadar Gündem gazetesinde kültür-sanat muhabiri, sinema yazarı ve kültür-sanat editörü olarak çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüller alan ilk kısa filmi Son Oyun’dan sonra Nora adında bir kısa film ve İkinci Adres adında bir TV belgeseli çekti. ‘Rejisör’ Atıf Yılmaz, Arslan’ın ilk kitap çalışmasıdır.

Ayrıntılı bilgi için:
Agora Kitaplığı
Erdem Öztop
02122439626
www.agorakitapligi.com

Hiç yorum yok: